Nieuws en Nieuwsbrieven

4 augustus 2023

Geniet van onze wandel en fietspaden en doe dat vaak!

In de vroege ochtend fiets ik door de landerijen van ons dorp. Niet gewekt door de tijd, maar door mijn enthousiasme om te gaan genieten van de natuur. De stilte om mij heen wordt ingenomen door de vogels, ze fluiten om het hardst. De mooie wandel-/fietspaden glijden onder de wielen van mijn fiets door. De stilte en de oneindige ruimte omarmen mij. De prachtige wilde bloemen staan mij aan te kijken en de lucht is zwanger van al die lekkere geuren. 

Lees meer »
25 januari 2023

Goede berichten van het bestuur van de stichting wandel- en Fietspaden Heeten

De stichting Wandel en fietspaden Heeten e.o heeft een goed jaar achter de rug. Nu onze paden er al langere tijd liggen is de tijd aangebroken dat er groot onderhoud noodzakelijk is en dat is helaas een kostbare aangelegenheid. Dankzij het ophogen van de vrijwillige bijlages van mensen in en rond het dorp en een subsidie van de gemeente Raalte is het gelukt om genoeg financiële middelen te krijgen om de paden de komende jaren van een nieuwe toplaag te voorzien.  

Wij hebben mogen constateren dat met name in de corona tijd de paden aan een grote behoefte voorzien. De paden worden veelvuldig gebruikt. In december stond er een groot artikel in de stentor waarin bestuursleden Jeroen en Wijnand het belang van de paden mooi konden aangeven. 

Er is ook veel aandacht geschonken aan de aankleding van de paden en het is wenselijk dat er enkele banken vervangen gaan worden. Dankzij de medewerking van vele ondernemingen uit Heeten en omgeving is het gelukt om zes nieuwe banken aan te schaffen. Op deze banken komen de logo’s van de sponsoren te staan. In maart zullen de eerste banken geplaatst gaan worden. 

Daarnaast hebben wij van de de RABO clubsupport actie ruim 1100 euro ontvangen. Dit geld zal besteed worden aan de aanschaf van een bosmaaier en een heggenschaar. 

Wij zijn blij met de samenwerking met de dorpsgenoten, ondernemingen, vrijwilligers en gemeente. Gezamenlijk maken zij het mogelijk dat de paden er ook de komende jaren piekfijn bij zullen liggen. 

Hieronder vindt u het krantenartikel. 

Mensen komen op paden in Heeten nader tot elkaar 

Raalte trekt 82.000 euro uit voor broodnodig onderhoud van het netwerk 

Met een flinke bijdrage van de gemeente Raalte kan Stichting Wandel- en Fietspaden Heeten broodnodig onderhoud uitvoeren aan de routes in en rond Heeten. De stichting krijgt meer dan 80.000 euro aan subsidie om het unieke netwerk aan te pakken, anders komt de veiligheid in het geding. 

Van het Telgenpad tot het Doorninckspad en van het Jaagpad tot het Schot Beumerpad. De Stichting Wandel- en Fietspaden Heeten beheert liefst negentien paden in en rondom Heeten. Bestuursleden Wijnand Evers en Jeroen Voorhorst staan bij De Oale Smidse te wachten. De stichting knapte het schuurtje op en gebruikt het nu als opslag voor hun klusmateriaal. 

En dat klusmateriaal kan de komende jaren veelvuldig gebruikt worden. Met zo'n 82.000 euro aan subsidie rolt de stichting een meerjarenplan uit om alle negentien routes van in totaal 15 kilometer van een nieuwe deklaag te voorzien. Ook bankjes, bruggetjes en andere onderdelen van de routes krijgen een opknapbeurt. ,,Zo blijft het unieke wandelnetwerk goed begaanbaar'', vat Voorhorst het kort samen. 

De eerste paden werden al in 2004 aangelegd. Alle paden zijn voorzien van een half open verharding. ,,Dus geen asfalt'', vertelt Evers. ,,Maar dit soort paden wordt naarmate de jaren verstrijken kruimelig, smerig en bij nattigheid soms onbegaanbaar. Daarom zijn we al van ons eigen geld begonnen met het vervangen van de eerste lagen. Maar nu we de subsidie te pakken hebben kunnen we alle andere paden aanpakken zodat we er weer een flinke tijd tegenaan kunnen gaan.'' 

Paden worden trefpunt 

Dat de paden veelvuldig gebruikt worden, werd in de coronaperiode wel duidelijk ,,Het was mooi om te zien dat men plots de natuur 'vond'. Er ontstonden files bij de paden, om elkaar genoeg ruimte te geven en afstand te houden'', zegt Voorhorst. 

Het is volgens het bestuurslid dan ook niet alleen maar een wandelpad an sich. ,,Het is een ontmoetingsplek geworden. Als je elke dag fijn in en rond Heeten kan lopen breng je mensen in beweging en zorg je ervoor dat men elkaar treft.'' 

Inmiddels maken niet alleen wandelaars, maar ook fietsers, mountainbikers  gebruik van de paden. En zij komen lang niet allemaal uit Heeten. ,,Mensen die vanuit Raalte komen nemen bijvoorbeeld het trekpontje over het water, zodat ze hier de route kunnen vervolgen. Ook toeristen die rondfietsen in de regio maken gebruik van het netwerk en de Sallandse Wandelvierdaagse pakt ieder jaar een deel van de route mee'', zegt Evers. 

Uitsmeren 

De stichting maakt er een meerjarenproject van om de paden op te knappen. Het gaat om negentien verschillende routes die gefaseerd worden opgeknapt. ,,Die subsidie hebben we echt helemaal nodig voor het onderhoud. En zo proberen we overal wat subsidies weg te peuteren. Maar we zijn ook erg blij dat we 800 donateurs hebben die jaarlijks 15 euro doneren. Op een klein dorp als Heeten is dat natuurlijk een mooi aantal.'' 

Lees meer »
3 april 2022

Doorlopende SEPA-machtiging

Beste inwoners van Heeten,


De afgelopen jaren hebben vele mensen het wandelen
en fietsen opgepakt. Hoe fijn is het dan dat we in
Heeten van die mooie aangelegde paden hebben
liggen. Op z’n tijd kom je een bankje tegen waarop je
lekker, in alle rust, kunt genieten van de mooie natuur.


De paden, bankjes, bruggetjes en trekpont moeten
wel worden onderhouden. Hiervoor beschikken we
gelukkig over een grote groep vrijwilligers.

Lees meer »
22 november 2021

Rabo ClubSupport

Goed voor onze Stichting en dank aan alle leden van Rabobank Salland die op ons hebben gestemd.


Misschien is het u pas opgevallen sinds u door corona vaker wandelt, maar de fiets- en wandelpaden rondom Heeten liggen er altijd perfect bij. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een jaarlijkse bijdrage van de Rabobank die we als stichting Wandel- en Fietspaden Heeten mogen ontvangen. Elk jaar bekijken we waar het beste onderhoud en verbetering kan plaatsvinden. Dit jaar hebben we de deklaag van de paden verstevigd zodat deze goed toegankelijk blijven voor iedereen. Hierdoor wordt het voor nog meer mensen vanzelfsprekend om een (veilige) wandeling te maken in en rondom Heeten. Daarnaast geven goed verzorgde paden en bermen een goede indruk van de zorg die we hebben voor het Sallandse Landschap en dragen we bij aan biodiversiteit. We zijn blij dat de Rabobank dit ondersteunt!

Lees meer »
4 oktober 2021

Wij doen mee met Rabo ClubSupport!

Kunnen wij op jouw stem rekenen? hartelijk dank alvast!

Stichting Wandel-& Fietspaden Heeten e.o.

Natuur & Milieu

Stichting Wandel- & Fietspaden Heeten e.o. beheren 15 km wandel en fietspaden in en rondom Heeten, daarnaast beheren wij nog een Trekpont en enkele bruggen en een speeltoestel.

 

Stem vanaf 4 oktober t/m 25 oktober als je lid van de Rabobank bent direct in de Rabo App of online op rabobank.nl/clubsupport

Lees meer »
15 juni 2021

Trekpontje

Eindelijk na vele uren reparatie door vrijwilligers van de wandel en Fietspaden Heeten is het trekpondje over het Overijssel kanaal weer in de vaart.

Wij hopen dat alle gebruikers van onze mooie paden weer lang mogen genieten van de overtocht.

Lees meer »
31 mei 2021

Trekpont uit de vaart door vandalisme

Trekpont uit de vaart door vandalisme

Eén van de dingen waar we trots op zijn, is onze trekpont over het Overijssels kanaal. Hoe vaak zien we niet grootouders met hun kleinkinderen gebruik maken van de pont. Maar ook wandelaars en fietsers maken er veel gebruik van.

Helaas is dit weekend de trekpont vernield. Hij werd op zijn kant aangetroffen, een triest gezicht.

De pont (die nu weer recht ligt, zie foto) is voor herstelwerkzaamheden uit de vaart genomen. Hoelang het herstel gaat duren, weten we op dit moment niet.

Ongeveer 800 huishoudens uit Heeten zijn donateur van onze Stichting. Zij doneren jaarlijks €10,- zodat wij de paden, bruggen en trekpont goed kunnen onderhouden. Op deze manier wordt het ons wel moeilijk gemaakt. Jammer….

#zinloos #vandalisme #heeten #paden #padenheeten #wandelen #raalte #salland #overijssel

Lees meer »
22 januari 2021

Vandalisme

Beste inwoners van Heeten en omgeving,

Wij hebben de laatste tijd veel te maken met vandalisme. Regelmatig worden er borden ontvreemd. Bij de Trekpont verdwijnen naamborden van onze paden en ook bordjes van voet en - fietspad verdwijnen. Wij hebben dit gemeld bij de politie. Tot nu toe hebben wij slecht éénmaal een bordje terug gekregen, door een jongere die dit in een berm had zien liggen.

Wij willen jullie vragen, als er iets verdachts gezien wordt, dit te melden aan ons (info@padenheeten.nl).
We gebruiken het geld dat door onze donateurs wordt ingebracht liever voor het onderhoud aan onze paden, dan aan nieuwe borden ter vervanging van borden die het slachtoffer zijn geworden van vandalisme.

Graag jullie aandacht hiervoor. Misschien pakken we de daders of worden ze afgeschrikt, omdat er over wordt gesproken.

Hartelijk dank,

Bestuur Stichting Wandel- & Fietspaden Heeten e.o.

Lees meer »
28 november 2020

Nieuwe toplaag Bleerspad met hulp van de provincie

Nieuwe toplaag Bleerspad met hulp van de provincie Overijssel

Half november hebben we de toplaag van het Bleerspad vervangen. En we zijn er blij mee! Een ‘mooie, droge korrel’ moet ervoor zorgen dat het pad beter begaanbaar is en voor minder viezigheid zorgt.

De toplaag hebben we kunnen aanbrengen met behulp van een subsidie van de provincie Overijssel. Omdat we met begaanbare paden direct om het dorp bijdragen aan een vitale en gezonde samenleving. Want er wordt heel wat gebruik gemaakt van het van onze paden. Zeker in deze tijd.

We willen u als gebruiker nog bedanken, want u heeft tijdens de werkzaamheden uw rondje moeten verleggen. En omdat we een ander soort materiaal gebruikt hebben, zijn we benieuwd naar uw ervaringen de komende winter. Laat het ons weten.

Lees meer »
29 oktober 2020

Vervanging toplaag Bleerspad 11-13 november

Vervanging toplaag Bleerspad 11-13 november

 

Als het weer het toelaat willen we in week 46 de toplaag van het Bleerspad vervangen. Het Bleerspad is daarom op 11, 12 en 13 november afgesloten. We vragen hiervoor uw begrip.

 

Het Bleerspad is een van onze meest gebruikte paden. Om het pad in de wintermaanden goed begaanbaar te houden en om vieze kleding en fietsen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen, hebben we gekozen voor een ander soort materiaal dan we tot nu toe gebruiken. Dat is natuurlijk fijn, vooral nu er meer wandelaars en fietsers in deze coronaperiode gebruik maken van onze wandel- en fietspaden.

Lees meer »
7 april 2020

Rare tijden

Rare tijden

Een coronacrisis weerhoudt de natuur niet van groeien, groen worden en bloeien. En dat doet normaal de mensen, en dus ook onze vrijwilligers, de handen uit de mouwen steken. Toch heeft het bestuur besloten de werkzaamheden aan de paden uit te stellen tot veiliger tijden. Eén enkele besmetting -met alle gevolgen van dien- is het (beperkt) werken aan de paden niet waard. De paden kunnen het wel een tijdje zonder de vaardige handen van onze vrijwilligers. Desondanks kunt u onze trekker met schaafmachine wel op de paden aantreffen. Op de trekker zit namelijk een cabine waardoor de kans op besmetting minimaal is. Wij hopen dat u begrip heeft voor ons besluit.

Maar maak vooral gebruik van onze paden als u een frisse neus wilt halen en het thuiswerken of het thuisonderwijs even achter uw wilt laten. Let dan wel op de 1,5 meter afstand! En blijf natuurlijk gezond!

Lees meer »
12 oktober 2019

Zonnetje

Zonnetje!

Ondanks de miezerregen scheen vanochtend voor ons het zonnetje!

Gadegeslagen door de oude Plaskerk werden de Rabo ClubSupport bijdragen uitgereikt. Onder het motto “Samen vieren we de winst” kreeg onze Stichting een mooi bedrag voor het onderhouden van de paden, het meubilair en de trekpont.

Via deze weg willen we alle leden van de Rabobank Salland die op ons gestemd hebben hartelijk danken. En wij gaan ervoor zorgen dat u ook komend jaar weer de paden op kunt. Dat is beloofd!

Lees meer »
4 oktober 2019

De nieuwsbrief is weer verspreid!

Onze jaarlijkse nieuwsbrief is weer via ’t Kevertje verspreid! Met artikelen over de Amerikaanse eiken langs het Telgenpad en de schoffelmachine. En natuurlijk met ‘Het mooiste plekje van….”. Dit keer is oud-voorzitter Ton Elders aan het woord. Lees wat hij in zijn jonge jaren na schooltijd deed!

De nieuwsbrief is ook te downloaden via de link rechts op de nieuwspagina van deze website.

Veel leesplezier!

En eh…. we zoeken nog bestuursleden!

Lees meer »

Gezocht: nieuwe bestuursleden!

We hebben 15 kilometer pad, vier bruggen en een pont. We hebben veel mensen van binnen en buiten Heeten die met plezier gebruik maken van onze paden. En we hebben een mooie club vrijwilligers. We zijn een Stichting die er toe doet!

Wat wil je nog meer als bestuurder?

Wil jij je inzetten voor onze Stichting als bestuurslid of wil je daarover meer informatie, laat het ons dan weten. Je kunt mailen naar info@padenheeten.nl, maar je kunt ook bellen met onze voorzitter Donné Bos (380509). Ervaring met bestuurswerk is niet noodzakelijk.

Wie gaat er samen met ons op pad?

Lees meer »
29 maart 2019

Een dag van zonneschijn

Het voorjaar komt er weer aan! Hier mooi te zien op het Schot Beumerpad.

Tijd voor ons om de paden te schouwen en de winterschade te herstellen. Zodat u op pad kunt gaan. We hopen op een mooi wandelseizoen. En daar mag best wel eens een dag regen bij komen kijken (anders is het ook zo droog).

De dichter Pessoa beschreef het mooi.

Een regendag is even mooi als een dag van zonneschijn.
Beide bestaan: elk zo hij is.

Lees meer »
5 februari 2019

Schoffel/onderhoudsmachine

Hij is besteld, de schoffel/onderhoudsmachine!

Voor het duurzaam en natuurvriendelijk onkruidvrij houden van onze 15 km paden. Ter ondersteuning van de werkzaamheden van onze vrijwilligers. En mede mogelijk gemaakt door bijdragen van gemeente Raalte (Inwonersinitiatieven), Rabobank Salland (Coöperatiefonds) en Heeten Begroot (Burgerbegroting).

We kunnen niet wachten tot hij geleverd wordt.

We gaan weer een mooi wandelseizoen tegemoet!

Lees meer »
2 januari 2019

De beste wensen voor 2019!

Wij wensen u een gezond en mooi 2019!

En voor op de paden:
een frisse neus, gezonde lucht, mooie vergezichten, geweldige zonsondergangen, veel plezier en mooie ontmoetingen en gesprekken.

Vrijwilligers en bestuur Paden Heeten

Lees meer »
29 juni 2018

De nieuwsbrief is weer verspreid!

Onze jaarlijkse nieuwsbrief is weer via 't Kevertje verspreid (vrijdag 29 juni 2018)!

Met onder andere artikelen over geocaching, de trekpont en poffertjes. En natuurlijk 'Het mooiste plekje van....'. Dit keer is vrijwilliger Gerard Alferink aan het woord.

U kunt de nieuwsbrief downloaden via de link rechts op deze pagina.

 

Veel leesplezier!

Lees meer »

Hieronder vindt u de Nieuwsbrieven welke door de stichting huis aan huis in Heeten zijn bezorgd.

Nieuwsbrief 18. Oktober_2019
PDF – 824,9 KB
Nieuwsbrief 17. Juni_2018
PDF – 2,4 MB
Nieuwsbrief 16. Juni_2017
PDF – 934,2 KB
Nieuwsbrief 15. Juni_2016
PDF – 552,2 KB
Nieuwsbrief 14. November_2014
PDF – 403,1 KB
Nieuwsbrief 13. 10 jarig Jubileum November_2013
PDF – 896,3 KB