Goede berichten van het bestuur van de stichting wandel- en Fietspaden Heeten

Gepubliceerd op 25 januari 2023 om 11:00

De stichting Wandel en fietspaden Heeten e.o heeft een goed jaar achter de rug. Nu onze paden er al langere tijd liggen is de tijd aangebroken dat er groot onderhoud noodzakelijk is en dat is helaas een kostbare aangelegenheid. Dankzij het ophogen van de vrijwillige bijlages van mensen in en rond het dorp en een subsidie van de gemeente Raalte is het gelukt om genoeg financiële middelen te krijgen om de paden de komende jaren van een nieuwe toplaag te voorzien.  

Wij hebben mogen constateren dat met name in de corona tijd de paden aan een grote behoefte voorzien. De paden worden veelvuldig gebruikt. In december stond er een groot artikel in de stentor waarin bestuursleden Jeroen en Wijnand het belang van de paden mooi konden aangeven. 

Er is ook veel aandacht geschonken aan de aankleding van de paden en het is wenselijk dat er enkele banken vervangen gaan worden. Dankzij de medewerking van vele ondernemingen uit Heeten en omgeving is het gelukt om zes nieuwe banken aan te schaffen. Op deze banken komen de logo’s van de sponsoren te staan. In maart zullen de eerste banken geplaatst gaan worden. 

Daarnaast hebben wij van de de RABO clubsupport actie ruim 1100 euro ontvangen. Dit geld zal besteed worden aan de aanschaf van een bosmaaier en een heggenschaar. 

Wij zijn blij met de samenwerking met de dorpsgenoten, ondernemingen, vrijwilligers en gemeente. Gezamenlijk maken zij het mogelijk dat de paden er ook de komende jaren piekfijn bij zullen liggen. 

Hieronder vindt u het krantenartikel. 

Mensen komen op paden in Heeten nader tot elkaar 

Raalte trekt 82.000 euro uit voor broodnodig onderhoud van het netwerk 

Met een flinke bijdrage van de gemeente Raalte kan Stichting Wandel- en Fietspaden Heeten broodnodig onderhoud uitvoeren aan de routes in en rond Heeten. De stichting krijgt meer dan 80.000 euro aan subsidie om het unieke netwerk aan te pakken, anders komt de veiligheid in het geding. 

Van het Telgenpad tot het Doorninckspad en van het Jaagpad tot het Schot Beumerpad. De Stichting Wandel- en Fietspaden Heeten beheert liefst negentien paden in en rondom Heeten. Bestuursleden Wijnand Evers en Jeroen Voorhorst staan bij De Oale Smidse te wachten. De stichting knapte het schuurtje op en gebruikt het nu als opslag voor hun klusmateriaal. 

En dat klusmateriaal kan de komende jaren veelvuldig gebruikt worden. Met zo'n 82.000 euro aan subsidie rolt de stichting een meerjarenplan uit om alle negentien routes van in totaal 15 kilometer van een nieuwe deklaag te voorzien. Ook bankjes, bruggetjes en andere onderdelen van de routes krijgen een opknapbeurt. ,,Zo blijft het unieke wandelnetwerk goed begaanbaar'', vat Voorhorst het kort samen. 

De eerste paden werden al in 2004 aangelegd. Alle paden zijn voorzien van een half open verharding. ,,Dus geen asfalt'', vertelt Evers. ,,Maar dit soort paden wordt naarmate de jaren verstrijken kruimelig, smerig en bij nattigheid soms onbegaanbaar. Daarom zijn we al van ons eigen geld begonnen met het vervangen van de eerste lagen. Maar nu we de subsidie te pakken hebben kunnen we alle andere paden aanpakken zodat we er weer een flinke tijd tegenaan kunnen gaan.'' 

Paden worden trefpunt 

Dat de paden veelvuldig gebruikt worden, werd in de coronaperiode wel duidelijk ,,Het was mooi om te zien dat men plots de natuur 'vond'. Er ontstonden files bij de paden, om elkaar genoeg ruimte te geven en afstand te houden'', zegt Voorhorst. 

Het is volgens het bestuurslid dan ook niet alleen maar een wandelpad an sich. ,,Het is een ontmoetingsplek geworden. Als je elke dag fijn in en rond Heeten kan lopen breng je mensen in beweging en zorg je ervoor dat men elkaar treft.'' 

Inmiddels maken niet alleen wandelaars, maar ook fietsers, mountainbikers  gebruik van de paden. En zij komen lang niet allemaal uit Heeten. ,,Mensen die vanuit Raalte komen nemen bijvoorbeeld het trekpontje over het water, zodat ze hier de route kunnen vervolgen. Ook toeristen die rondfietsen in de regio maken gebruik van het netwerk en de Sallandse Wandelvierdaagse pakt ieder jaar een deel van de route mee'', zegt Evers. 

Uitsmeren 

De stichting maakt er een meerjarenproject van om de paden op te knappen. Het gaat om negentien verschillende routes die gefaseerd worden opgeknapt. ,,Die subsidie hebben we echt helemaal nodig voor het onderhoud. En zo proberen we overal wat subsidies weg te peuteren. Maar we zijn ook erg blij dat we 800 donateurs hebben die jaarlijks 15 euro doneren. Op een klein dorp als Heeten is dat natuurlijk een mooi aantal.'' 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.